miercuri, 10 februarie 2010

Cărți noi! Dănuț Ungureanu - Români deja deștepți, Ed ON

Dănuț Ungureanu este un veteran al prozei SF de la noi. Această carte e atipică pentru opera lui. Faptul că a publicat-o într-o colecție atașată revistei ”Banii noștri” e doar o dovadă că a vrut să facă rost de banii lui și deci e un român deja deștept.
E greu să găsești un subiect de proză scurtă, mai greu să găsești două, aproape imposibil să găsești 199 de subiecte diferite despre 199 de oameni și să scrii 199 de povestiri de maximum o filă de carte. Faptul că Dănuț Ungureanu reușește este o mare performanță, invidiabilă de mulți și întrecută pe această linie numai de Tudor Octavian. Prozatorul SF se transformă în aceste mici schițe mai degrabă în gazetar decît în scriitor de main-stream. Chiar dacă poveștile sînt, foarte probabil, inventate, ele au gustul și mirosul realității.
Povestirile lui Dănuț Ungureanu sînt de fapt subiecte care ar putea fi dezvoltate mult mai amplu, din acest punct de vedere autorul e un risipitor. Ingenioase, uneori crude, todeauna cu ironie și umor în corpul lor, schițele au o vioiciune care confirmă o maximă populară citată de prozator însuși: dacă nu ai murit, se cheamă că trăiești! El, autorul, se mișcă pentru a se simți viu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog