duminică, 18 iulie 2010

Cărți noi! Dumitru Radu Popescu-Mări sub pustiuri (opere I), Polirom ****

În seria de Opere a Editurii Polirom a apărut primul volum al operei lui D.R.Popescu cuprinzînd povestiri și nuvele din prima sa etapă de creație. Mă grăbesc să-l semnalez cu stelele cuvenite, chiar dacă voi reveni. Din păcate nicio notă nu ne lămurește dacă e vorba de o ediție efectiv completă a vastei opere, dacă va cuprinde doar proza sau și teatrul. Interesante ar fi și scenariile de film, nu puține, ale autorului. La recitire - unele texte le cunoșteam bine s-au bucurat de celebritate și figurau și în cartea de citire - am avut revelația forței acestui prozator foarte complex și destul de complicat (mai ales că trebuia să se ferească de cenzură și să fie „pozitiv” așa cum nu îi era firea). E cert că lumea face azi caz (cum e bine și e oarecum normal în context) de Cărtărescu, Groșan, Cr. Teodorescu, Vosganian. Dar e de domeniul evidenței că, după tripticul Cronică de familie - Moromeții - Groapa, vin niște șaizeciști care mai spun încă multe, iar dintre ei D.R.P. mi se pare clar cel mai rezistent și prin segmentul nuvelistic de început. Sînt curios cum mi se va părea „Vînătoarea regală” la recitire.

4 comentarii:

  1. Cu puţină răbdare şi cu o exigenţă mai mare în redactare, D.R.Popescu ar fi fost cu siguranţă un scriitor de anvergură europeană. Oricum, are povestiri inegalabile... Poate numai cele scrise de Fănuş Neagu - tot poetice, pline de simboluri - pot fi puse pe aceeaşi treaptă valorică...

    RăspundețiȘtergere
  2. Fanus Neagu are povestiri bune dar si unele de nivel mai scazut. DRP e mai egal valoric in povestiri. E clar ca DRP a scris poate prea mult si inegalitatea la el se vede mai tirziu. Dar ultimul sau roman e de senzatie. Daca nu lua Premiul National anul trecut anul asta il propuneam la nominalizarile pentru proza pe 2009. Regula e ca un laureat al PN care e maximal in cariera nu mai poate concura la premiile obisnuite.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine esti tu, horia garbea, sa dai judecati de valoare pt Fanus Neagu? Faptul ca ai o functie la uniunea scriitorilor nu e o certitudine ca esti valoros, ci ca faci parte din gasca... Asteapta sa mai cresti - daca se poate, desi eu cred ca nu - si apoi sa iti dai cu parerea...

    RăspundețiȘtergere
  4. E buna chestia asta! Un anonim imi cere sa ma identific. Prezinta-te matale! Iar Fanus Neagu este autorul unei opere importante si inegale. E parerea mea de cititor avizat și nu are legătură cu funcția. Evident, cineva poate avea altă părere.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog