miercuri, 20 aprilie 2011

Validări la Uniunea Scriitorilor

Comisia de validare a USR a luat în discuție dosarele propuse de secțiile Asociației Scriitorilor București și a procedat cu deplină exigență și responsabilitate, aplicînd un filtru foarte des peste cel - dovedind și el exigență- al comitetelor de secții. Rezultatele nu sînt definitive, raportul comisiei va fi înaintat Consiliului USR după discutarea propunerilor tuturor filialelor, iar Consiliul este forul de decizie finală care se va pronunța în toamnă. Așadar nu putem vorbi decît de rezultate provizorii.

De remarcat că propunerile acceptate de la ASB au condus la acordarea, în toate cazurile, a calității de „membru stagiar” și niciodată „titular”. Cel puțin într-un caz, comisia a greșit în opinia mea și voi supune cazul Consiliului, spre rectificare. Anume a acordat calitatea de „membru stagiar” la secția dramaturgie unui venerabil regizor și scenarist, avînd la activ 7 secenarii de lung metraj și 16 filme regizate, însumînd milioane de spectatori, plus o valiză cu cărți publicate, fondator și conducător al unei fundații și reviste cu apariție întinsă pe 20 de ani. Înțeleg să se acorde calitatea de „stagiar” unui autor care trebuie să confirme că e scriitor prin opere ulterioare. Cîte scenarii și filme mai trebuie (și mai poate) să facă un om de aproape 80 de ani, după o carieră de 50 de ani, ca să fie declarat „scriitor titular”?

În rest, comisia a apreciat dosarele cu o binevenită circumspecție și severitate, preferînd autorii promițători cărora le-a impus însă, conform statutului, un stagiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog