marți, 9 august 2011

In Memoriam Constantin Stan (1951-2011)




Azi a încetat din viață puțin după ce împlinise 60 de ani prozatorul și ziaristul Constantin „Costi” Stan. Sfîrșitul său, previzibil de la o vreme dar nedrept de prematur, îndurerează întreaga breaslă literară, Fie să afle pacea veșnică!

Constantin Stan s-a născut la 28 iulie 1951, în București. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității București, secția Limba și literatura română - Limba și literatura franceză. În perioada studenției a frecventat Cenaclul Junimea, condus de Ov. S. Crohmălniceanu, fiind unul dintre cei mai activi membri și unul dintre autorii importanți ai antologiei „Desant 83”, carea a lansat în literatura noastră o nouă generație de prozatori. Constantin Stan a activat ca profesor de limba franceză în comuna Brazii (1974-1978), a fost apoi redactor la ”Scânteia tineretului” și la „România pitorească”, iar după 1989 director la ”Expresul de marți”, secretar general de redacție la ”București Match”, a predat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București și la Universitatea ”Virgil Madgearu” din Craiova.

Constantin Stan a colaborat la ”România literară”, ”Cronica”, ”Tribuna”, „Amfiteatru” iar în ultimii ani a susținut rubrici permanente la revista „Luceafărul de dimineață” făcînd parte și din asociația omonimă, afliliată revistei. Din anul 2005, Constantin Stan a fost președinte al Secției de Proză a Asociației Scriitorilor București, iar din 2009, membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor. A înființat mai multe cenacluri profesioniste, ultimul fiind Clubul de Proză al secției ASB, la Muzeul Literaturii.

Constantin Stan a debutat în presă în 1972, în revista Luceafărul, iar editorial în 1979 cu romanul Carapacea. Opera sa mai cuprinde Nopți de trecere, 1984; Vară târzie, 1986; Iubire fără natură moartă, povestiri în limba rusă, Biblioteca Română, 1990, Provizoriu, Sud, 2000; Viața ca literatură, 2001; Deadline, 2003. De un larg ecou critic și de premii și nominalizări s-au bucurat romanele sale cele mai recente: Gerda (distins cu Premiul ASB), Iubește și mergi mai departe și ultimul său roman Gde Buharest. Ultimele trei romane au fost nominalizate la Premiul Uniunii Scriitorilor. Pentru activitatea sa literară, Constantin Stan a mai primit Premiul revistei Luceafărul, 1984 și 2011; Premiul Suplimentului literar-artistic al Scânteii Tineretului, 1985.

Prin dispariția prematură a prozatorului Constantin Stan literatura română și lumea literară românească suferă o ireparabilă pierdere.

Regretatul scriitor va fi depus miercuri 10 august în a doua parte a zilei la sediul Uniunii Scriitorilor, Casa Monteoru unde colegii și cititorii îi vor putea aduce un ultim omagiu. Trista ceremonie a despărțirii de Constantin Stan va avea loc joi 11 august începînd cu ora 12 la Cimitirul Andronache.

Foto: Constantin Stan la Neptun la Festivalul din 2009, în stînga alături de Gabriel Dimisianu la Hotel President, în dreapta pe terasa Casei Scriitorilor. Fotografii de Horia Gârbea

8 comentarii:

  1. Este o pierdere foarte mare pentru familie si literatura romana.L-am citit si apreciat alaturi de alte mii de cititori.Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  2. O veste nespus de trista, am pierdut un om cu adevarat mare. Odihneasca-se in pace si fie ca memoria lui sa ramana mereu vie!

    RăspundețiȘtergere
  3. E drept, Costi a fost un scriitor subtil și dedicat literaturii, practic sacrificat pentru scrisul lui. Din păcate cred că a avut și o tară genetică, sora și fratele lui au murit tineri și asta i-a dat un avertisment, la care se referea uneori, din nefericire confirmat. A lăsat o operă semnificativă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa-l odihneasca Dumnezeu pe omul, prozatorul, dascalul Costi Stan...
    (La multi ani, domnule Garbea!)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ simf
    Va multumesc pentru urari. Va fi o aniversare trista pentru ca vine dupa pierderea colegului nostru. Fie odihnit.

    RăspundețiȘtergere
  6. O pierdere uriasa pentru cultura romaneasca si cei dragi lui! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Constantin Stan!

    Horia Garbea - La Multi Ani alaturi de mii de impliniri!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog