duminică, 4 martie 2012

Amitiri despre viitor? 4 Martie 1977 - ??

Azi 4 martie, se împlinesc 35 de ani de la cutremurul din 1977. Îmi amintesc foare bine cutremurul, aveam aproape 15 ani. O seară senină, cu lună plină, foarte mare. Învățam după-amiaza, eram în clasa a VIII-a. Venisem de la școală pe la ora 19. Toată famila era la cină, în bucătărie, locuiam într-un bloc vechi, interbelic. Din fericire a rezistat. Pereții, din cărămidă s-au rupt în X, conform teoriei pe care aveam s-o învăț mai tîrziu. Structura din betn armat a rezistat (clădirea are p+2, există și acum în zona Pache-Plantelor). A căzut în schimb calcanul podului. Cutremurul nu a fost atît de puternic precum cel din 1940 (7,1 magnitudine Richter, față de 7,4) dar a avut efecte mai grave din cauza duratei mari, vreo 70 de secunde, și aglomerării din București. S-a dat cifra de 1400 de victimne în București.

Un cutremur similar ar face azi mai multe victime, poate chiar de 10 ori mai multe, în funcție de ora la care s-ar produce și de anotimp. Cutremurul fiind seara, la ora 21.20 aproximativ, nu a prins multe persoane în clădiri publice. Gazul s-a oprit în 5-6 secunde ca și curentul electric, incendiile au fost neînsemnate. Estimez că la un cutremur similar celui din 1977 ca magnitudine și durată ar cădea numeroase clădiri din centrul Bucureștiului, de pe artere ca Magheru, Lascăr Catargiu, Carol, Pache, Elisabeta-Kogălniceanu, Splaiuri, Calea Călărașilor, Calea Victoriei, Calea Griviței, în zone ca Vatra Luminoasă, Floreasca, Domenii, în general în cele unde sînt clădiri mai înalte și construite înainte de 1977. Vor fi afectate și construcții înalte ridicate după 1989 care au defecte de construcție.

În cazul unui cutremur produs ziua, s-ar produce pierderi și din cauza panicii, aglomerărilor de persoane, unor posibile prăbușiri la metrou, care nu exista ]n 1977, dificultății de a se interveni simultan cu forțe de descarcerare în multe puncte, haosului administrativ, insuficienței mijoacelor medicale. Autoritățile, care sînt paralizate de 20 de cm de zăpadă, nu au cum să gestioneze eficient intervenția în caz de seism major.

Orice om conștient ar trebui să păstreze permanent în locuință rezerve rezonabile de alimente neperisabile, apă îmbuteliată, medicamente, lanterne electrice cu baterii pentru că, în afara celor care vor fi afectați direct, vor suferi zile întregi cei care vor scăpa din cauza lipsei de alimente, apă potabilă, curent etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog