duminică, 22 aprilie 2012

Arghezi cu doi de i

Într-un pliant publicitar al sitului librarie.net am citit că poate fi comandat contra 15 lei + taxe poștale volumul:

Cartea cu jucării de Tudor Arghezii (sic!)

Din fericire, pe situl editurii numele autorului e scris corect.
Asemenea „scăpări minore” sînt tot mai multe însă în materiale publicitare imprimate sau trimise prin e-mail, de genul:
„tocmai a-ți (sic) primit o ofertă”. Nu mai vorbesc de ligamente hilare de tipul tip: ”Edgar Papu la judecata posterității”.

Autorii nu numai că nu se jenează, dar sînt indignați cînd li se atrage atenția asupra unor „mărunțișuri".
Deunăzi am citit într-un mare cotidian că echipa Chelsea s-a deplasat la Barcelona pentru meciul cu echipa locală din semifinalele CL. În același cotidian, în programul TV, ordinea era corectă: Chelsea urma să fie gazdă. Chiar a învins, cum se știe.

Mi-am amintit de cele relatate mie de o profesoară de română. La un examen de bacalaureat la care subiectul principal era opera lui Arghezi, a primit indicația: elevilor care scriu Arghezi cu doi i să li se acorde nota 5, dar cei care îi scriu numele cu a mic să fie respinși fără milă! Probabil că un absolvent al acelei sesiuni lucrează acum la librarie.net. E de presupus că, după același criteriu, și-a luat între timp și licența, poate și doctoratul cu o teză despre poetul său preferat.

P.S. Pliantul aceleiași edituri consideră semnele diacritice de prisos în limba noastră. Astfel puteți achiziționa: „Heidi, fetita muntilor” sau „Alice in Tara minunilor”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog