joi, 5 iulie 2012

La ce temperatură fierbe poezia? Craiova la 39 de grade

In comunicatul de presă redactat de poetul Nicolae Coande, secretar literar al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova se scria:

„Poezia de calitate poate fi auzită în miezul verii la Teatrul Național Craiova, în cadrul Întâlnirilor revistei SpectActor. Inițiativei Uniunii Scriitorilor din România, prin vocea lui Gabriel Chifu, vicepreședinte al breselei scriitorilor, aceea ca mai mulți poeți să citească din ultimele lor volume de versuri, Teatrul Național Craiova i s-a alăturat firesc.

Astfel, pe 4 iulie, de la ora 12, iubitorii de poezie sunt invitați să ia parte la un spectacol-lectură în care doisprezece poeți vor recita versuri în fața publicului craiovean.

Vor fi prezenți pe scena sălii, care poartă numele marelui scriitor Ion D. Sîrbu, scriitorii Gabriel Chifu, recent laureat cu premiul USR pentru volumul de poezie “Însemnări din ținutul misterios”, Nicolae Prelipceanu, redactor-șef al revistei “Viața Românească”, autor al unui nou volum bine primit de critica literară, “La pierderea speranței”, Paul Aretzu, redactor-șef al revistei “Ramuri”, autor în 2011 al antologiei de versuri “Ștergerea completă a feței”, Nicolae Coande, autor al antologiei “Vorba Iago” (2012), Ionel Ciupureanu, premiat de Asociația Scriitorilor din Craiova pe anul 2010 pentru volumul “Mișcări de insectă”, Ioana Dinulescu, autoare, în 2011, a plachetei “Fereastra spartă”, Horia Gârbea (cea mai nouă carte a sa de poezie, “Trecutul e o sărbătoare”, a apărut în 2012), Bucur Demetrian, George Popescu, Cristian Liviu Burada, Mihai Ene. Moderator va fi criticul literar Gabriel Coșoveanu.
Amfitrion, directorul TNC, regizorul Mircea Cornișteanu.
Intrarea publicului este liberă”.

Așa a și fost, iar publicul a fost neașteptat de numeros, vreo 60 de persoane între care desigur și alți scriitori craioveni ca N. P. Vrânceanu, Ion Floricel, Ion Maria, Toma Grigorie și desigur reputatele comentatoare de poezie Gabriela Gheorghișor și Daniela Firescu. Nu a lipsit neobositul actor-animator cultural Emil Boroghină. Destui elevi și studenți în public dar și profesori de-ai lor. Totul la 39 de grade Celsius temperatură exterioară.

Sala, foarte elegantă are din fericire instalație de condiționare așa că publicul a fost destins și ne-a aplaudat cu... căldură. Au urmat întîlniri ale membrilor Comitetului Director USR și ai conducerii Revistei Ramuri cu dna prefect de Dolj, cu dl Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean, și una informală la un han foarte frumos și primitor: Carul din Stele. Numele și sigla localului, aflat la vreo 20 km de Craiova, spre Ișalnița, au fost date acestuia de reputatul artist plastic Marcel Voinea, ce de altfel a fost prezent alături de noi.

O acțiune culturală densă, concentrată la nici 20 de ore cu totul, de bună ținută. Mulțumiri deosebite se cuvin ospitalierelor gazde și generoșilor sponsori locali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog