luni, 23 iulie 2012

Literatura anticipează realitatea. Mări sub pustiuri

”Cel mai arid continent al planetei ascunde in adancurile sale o rezerva uriasa de apa, care ar putea reprezenta o solutie eficienta in lupta cu seceta.

Descoperirea a fost facuta de geologii de la University College din Londra.
Rezervorul subteran de apa se afla, potrivit hartii intocmite de acestia, sub tarile din nordul Africii: Algeria, Egipt, Sudan si Libia.” - anunță PROTV, citînd Environmental Research Letters

„Aici, in adancul pamantului, sub desertul Sahara, se afla 0,66 milioane de kilometri cubi de apa, de 100 de ori mai mult decat la suprafata continentului. (subl. mea)

Din pacate, precizeaza geologii in publicatia Environmental Research Letters, nu va fi putea fi exploatata intreaga cantitate de apa din acest rezervor impresionant.
Cu toate acestea, rezervorul recent descoperit va fi o solutie in fata nevoii tot mai crescute de apa, pe masura ce creste si populatia Africii.”

Și acum amintiți-vă povestirea lui D. R. Popescu „Mări sub pustiuri”!! (pe vremea mea se studia și la gimnaziu, în clasa a VIII-a).
O fată rămîne corigentă la geografie pentru că îi cade Sahara, subiect antipatic. Iubitul ei o încurajează și o convinge că sub deșerturi trebuie să fie, neștiute, cantități uriașe de apă, adevărate mări.

Ce ziceți de literatură??

*

Încă una:

În Gorj, unde mă aflu acum, seceta e cumplită, n-a mai plouat de săptămîni întregi, recoltele sînt compromise între 30% și 50%.
În disperare de cauză, duminică, 22 iulie, s-a oficiat pe malul Gilortului o slujbă specială implorînd îndurarea Domnului ca să trimită ploaie.
Liber-cugetătorii și raționaliștii au zîmbit...

...Dar azi-noapte (duminică spre luni) o ploaie deasă și liniștită, binefăcătoare, a căzut pe tot bazinul hidrografic Gilort, estimată la 15-20 litri/metrul pătrat.

Comentariul meu este că nu e mult, dar s-a simțit din plin efectul și, dacă oamenii de aici n-ar fi fost atît de păcătoși, ar fi căzut măcar 30 de litri.

UPDATE

Luni și marți mila domnului a mai înzestrat pămîntul gorjean cu vreo 50 l/ mp!

*

Și ultima:

Am participat la un sondaj pe internet cu întrebarea „Cum veți vota pe 29 iulie?”.
Rezultatele în momentul votului meu:

DA - 33,...%
NU -63,...%
Nu voi vota - 3,..%






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog