vineri, 10 august 2012

Jocuri Olimpice, comentarii paralimpice


La Jocurile Olimpice de la Londra, în proba de gimnastică feminină – sol, a concurat o sportivă din SUA avînd un antrenor român (altul decît cel al lotului național al SUA). Comentatorii au menţionat acest lucru şi comentatoarea a spus că distinge ritmuri româneşti în acompaniamentul muzical. La care comentatorul, un mare gimnast român a completat că muzica „seamănă puţin cu Căluşarii”. În realitate, gimnasta evolua pe „Hora Staccato”, compoziţie foarte notorie a lui Grigoraş Dinicu (1889-1949) realizată de acest compozitor şi violonist în 1906 la absolvirea Conservatorului.

E destul de uimitor că nici comentatoarea postului TVR şi nici ajutorul ei, sportiv, nu au recunoscut această piesă de mare popularitate. Cineva din famila mea a avut cu acest prilej o replică memorabilă: „Bietul Cristian Ţopescu! Probabil că se răsuceşte în Parlament!”

Ce-i drept, cînd comenta Cristian Ţopescu, fiul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu pe care am avut onoarea să-l cunosc în copilărie, gimnastică sau patinaj, aflam multe despre piesa muzicală de acompaniament.

În imagine: Grigoraș Dinicu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog