marți, 14 august 2012

Peneș, nu te face de rîsul curcilor!



Literatura nu-i degeaba în societatea noastră!

Am aflat și gustat recent că Societatea Galli-Gallo din Codlea, parteneră cu Global Meat GmbH & Co. din Munster, comercializează carne de curcan în diferite forme (de exemplu mici) avîndu-l ca emblemă pe Peneș - un curcan de calitate, îmbrăcat în uniformă de dorobanț. Situl se nume;te www.penes.ro.

M-am distrat foarte bine și recunosc că și carnea lui Peneș e fragedă, fără aditivi și conservanți. Ce-ar fi zis conu Vasile Alecsandri e altă poveste! Dacă Osman Pașa și ai săi ar fi știut chestia asta, la Plevna sau la Smârdan s-ar fi înregistrat scene de canibalism.

Hîtrul care a conceput brandul nu s-a gîndit pînă acolo încît să înlocuiască în mărețul tablou Sergentul de N. Grigorescu capul eroului cu unul mărgelat de curcan. Dar în photoshop, în cîteva minute, se poate rezolva.

Un serios politician român din P.N.L. și ministru, Alexandru C. Constantinescu (1859-1926), accepta supranumele Porcu și chiar contemporanii se amuzau cerînd „o costiță de Constantinescu” (apud I. Teodoreanu). E de așteptat să avem în curînd brandul Al. C. Constantinescu – un produs istoric dar proaspăt, cu figura mustăciosului politician liberal. Lui Constantinescu-Porcu i se atribuie replica, adresată unui mituitor care îi oferise un milion de lei cu promisiunea că nu va afla nimeni: „Dă-mi opt și să afle toată lumea”.

Sînt sigur că, în timp ce scriam aceste rînduri au plecat din Vaslui spre Codlea nouă curcani și cu sergentul zece! Dar inima? Ea era rece, congelată la pachet cu ficățeii.

În imagine: mausoleul cu piatra sub care se răsucește Vasile Alecsandri, prevăzut în dreapta jos cu inscripția „Nu zgîriați pereții”!

Un comentariu:

  1. Am văzut în urmă cu 4 ani Muzeul Memorial de la Mirceşti, deci şi bisericuţa în care se află acest mausoleu. Din păcate, în "buna" tradiţie românească, mulţi vizitatori şi-au lăsat (la propriu) urmele trecerii lor prin acest loc. Găsesc că, în comparaţie cu armatele întregi de peneşi-curcani sfârâitori în tigăi, luptându-se sub demnitatea lor cu focul din cuptor, zgârieturile de pe monument îţi lasă în piept inima rece.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog