vineri, 31 mai 2013

Forumul Mondial Intercultural - editia a II-a - Baku, 2013

In aceste zile particip la Formul Intercultural Mondial (editia a II-a) care are loc la Baku, Azerbaidjan. Este o reuniune cu peste 1000 de participanti de pe toate continentele. Deschiderea a fost facuta ieri de presedintele Republicii Azerbaidjan, dl Ilham Aliyev. Au mai luat cuvintul inalti reprezentanti ai ONU, INESCO si UNESCO (chiar presedinta forului dna Irina Bokova, care a elogiat activitatea presedintelui Aliyev si a doamnei Mehriban Aliyeva, ambasadoare UNESCO).

Acum citeva minute s-a incheiat reuniunea interministeriala  la care au luat cuvintul ministrii culturii si turismului participanti la Forum. Ieri si azi au avut loc si workshopuri, in paralel cu sesiunile plenare, totul in ultraelegantul hotel JW Mariott Abseheron de pe faleza Marii Caspice. De unde notez aceste rinduri pe un calculator fara diacritice românesti (de fapt pot fi formate, cel putin â si î, dar ma grabesc pentru ca incepe o noua runda de dezbateri).

Regret ca din România nu particip de asta data decît eu, mai ales ca alte state mari precum SUA, Franta sau China au multi reprezentanti, ca si unele state vecine noua precum Ungaria. Tema, diversitatea culturala - cum sa traim in pace intr-o lume a diversitatii, este una foarte actuala, dupa cum toti vorbitorii au accentuat.

Ieri seara, organizatorii, care sint aproape de perfectiune in gestionarea unui eveniment cu atiti participanti (diversi si ei, desigur), au oferit un excelent spectacol cu secvente muzicale si coregrafice inspirate de diferite spatii culturale. Densitatea manifestarilor e mare, dar o plimbare pe faleza Caspicei, in minunatul parc intins de-a lungul marii, nu poate fi ocolita, chiar daca trebuie facuta in zori si/sau spre miezul noptii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog