duminică, 2 iunie 2013

Baku. Al Doilea Forum Mondial pentru Dialog Intercultural s-a incheiat cu succes

Vineri s-au incheiat la Baku lucrarile celui de-al doilea Forum Mondial pentru Dilog Intercultural. In cuvintele de inchidere ale sedintei finale, prezidate de Ministrul Culturii din Azerbaidjan, membrii boardului, intre care reprezentanti ai conducerilor ONU, UNESCO si IESCO au subliniat succesul manifestarii si au privit cu optimism spre reuniunea urmatoare din 2015. Au participat reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si ONG-urilor din 90 de tari din Asia, Europa, America de Nord si de Sud, Africa, Australia. Intre participanti au fost trei fosti sefi de stat, presedintii in exercitiu UNESCO si ISESCO, peste 20 de ministri ai culturii si turismului.

Dialogul multicultural purtat aici si consecintele lui au inceput sa fie numite "procesul Baku". El vizeaza dialogul multicultural si mentinerea diversitatii culturale prin actiune culturala directa, invatamint si turism.

Detalii si aici.

Dupa incheierea oficiala a lucrarilor, participantii au fost invitati sa viziteze provincii din Azerbaidjan. Cei ramasi la Baku, precum subsemnatul, au avut oczaia sa faca un tur al capitalei Azerbaidjanului, sa viziteze situl arheologic si muzeul de la Qala (se pronunta Gala) si sa asiste la un spectacol de balet modern in aer liber in fata focurilor spontane care ard in apropiere de Baku, protagonist fiind un dansator din Japonia.

Pe parcursul formului am avut ocazia sa dau numeroase interviuri si declaratii de presa si sa discut cu zeci de persoane de nationalitati, etnii si religii diferite cu care am petrecut ore de dialog placute si am schitat posibile proiecte. Alaturi de belgieni, spanioli, sirbi, francezi, polonezi, italieni si alti europeni, am dialogat in premiera cu persoane din Malaysia (malaiezi si chinezi), Bahrein, Egipt, EAU, Qatar, China, Brazilia, Coasta de Fildes, Arabia Saudita. M-am convins de unitatea lumii in diversitatea ei. Am stabilit relatii amicale cu un indian lider Ba'hai, cu o poloneza budista care preda mongola si s-a convertit la religia tarii ei favorite, cu un profesor crestin din Cairo, cu o astronoma frantuzoaica de religie islamica si cu un pastor protestant britanic. Si cu multi altii.

Nu mai vorbesc de azeri cu care am dialogat indelung si le-am multumit pentru de-acum cunoscuta mie ospitalitate iesita din comun.

Toate aceste dialoguri m-au convins fiecare in parte: cultura inseamna toleranta si deschidere catre diversitate. Astept forumul din 2015 la care sper sa vin cu rezultate concrete in privinta cooperarii si mai sper ca in 2020 sa fiu unul dintre spectatorii Olimpiadei de la Baku. Asta inseamna ca Azerbaidjanul sa cistige organizarea Jocurilor si eu sa traiesc pina atunci. Doua ipoteze plauzibile.

Multumesc in mod deosebit organizatorilor pentru invitatie si ospitalitate, Ambasaderi Republicii Azerbaidjan la Bucuresti pentru sprijinul acordat pentru viza si zborurile spre si dinspre Baku.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog