marți, 11 iunie 2013

Ultimul Consiliu al Uniunii Scriitorilor în actuala componență

Pe situl Uniunii Scriitorilor din România a apărut un comunicat al ședinței de ieri, 10 iunie:

„Luni, 10 iunie 2013, a avut loc şedinţa Comitetului Director al USR, ultima înainte de alegerile care se vor desfăşura în toamnă. Ordinea de zi a cuprins o informare a preşedintelui USR, dl Nicolae Manolescu, despre proiectele care au fost împlinite, şi anume: Colocviul Romanului Românesc, Turnirul de poezie de la Gyula, între filialele Arad şi Cluj, câştigat de filiala Arad şi, individual, de Ioan Moldovan. Au mai fost premiaţi: Aurel Rău, cu premiul de onoare, şi Romulus Bucur, cu premiul de popularitate acordat de toţi cei prezenţi”. 
(Nota mea: A fost ediția a III-a a turnirului, finanțat de această dată de Institutul Cultural Român și Primăria sectorului 2 București, instituții ce n-ar trebui omise din comunicatul USR. Și pe afișul manifestării, sponsorii nu au sigla, doar numele, în partea de jos.)
„Raportul preşedintelui s-a mai referit la finanţarea revistelor literare ale USR, care apar cu ajutorul Ministerului Culturii. Membrii Comitetului Director au primit noul Statut al USR. În perspectivă, proiectul Galei Poeziei Române Contemporane. S-au mai discutat măsurile financiar-administrative pentru funcţionarea USR în continuare. La capitolul Diverse s-a citit un material în care dl Mircea Arman, redactorul şef al revistei Tribuna din Cluj şi membru al Filialei Cluj a USR, ameninţă conducerea USR pentru a-şi fi manifestat dreptul la opinie faţă de încălcarea repetată a deontologiei profesionale şi atacurile repetate la adresa USR”.

(Nota mea: Ulterior, cum se arată într-un alt comunicat, Mircea Arman, membru relativ nou al Filialei Cluj, a fost exclus din USR prin votul Consiliului, cu o largă majoritate)
În aceeaşi zi a avut loc şi întrunirea, cea din urmă, a Consiliului USR, care a discutat şi decis calendarul alegerilor din cadrul filialelor USR, care se vor desfăşura, conform noului statut, membrii acestora votând inclusiv pe preşedintele USR. A fost ales preşedintele comisiei de numărătoare a voturilor, în persoana lui Nicolae Prelipceanu.

(Nota mea: Calendarul alegerilor e dat în continuarea comunicatului dar nu-l mai reiau. La fiecare filială sau secție se va vota și pentru președintele USR în cadrul Adunărilor Generale. Candidații la înalta funcție vor avea așadar de alergat  de la o filială la alta - dacă vor dori să participe la adunările care-i vor vota - și vor trebui să se lase de joburi, dacă le au, și de scris vreo două săptămîni. Din această perspectivă, candidatul ideal va fi pensionar sau șomer. Urnele închise vor fi transportate la București unde se vor număra voturile în ședința de instalare a noului Consiliu. Acest procedeu de votare, care are avantajul că nu mai aduce votanții la o Adunare sau Conferință, este în orice caz unul foarte original. Se putea vota în filiale, în aceeași zi, dar atunci candidații nu mai puteau fi prezenți iar numărătoarea voturilor în fiecare filială ar fi ridicat destule suspiciuni, scriitorii fiind de regulă slabi la matematică, mai ales cînd e vorba de numărat voturi și de achitat cotizații.

Cu aceasta, Consiliul 2009-2013 și-a încheiat misiunea. În ceea ce mă privește este al treilea din care am făcut parte: 2003-2005 ca supleant al regretatului Iosif Naghiu, 2005-2009 și 2009-2013 ca ales. Probabil a fost și ultimul din care am făcut parte, consider că mi-am făcut datoria față de breaslă din acest punct de vedere.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog