miercuri, 16 octombrie 2013

Vești rele pentru revistele de cultură

S-a primit vestea oficială că revistele de cultură nu vor mai primi subvenții directe din partea Ministerului Culturii pentru ultima parte a anului, mai exact începînd cu numerele din septembrie.

În aceste condiții, cele 9 reviste ale Uniunii Scriitorilor dar și altele vor fi în imposibilitatea de a-și plăti colaboratorii (și așa aceste sume erau mici, aproape ridicole).

O consecință directă va fi aceea că veleitarii care publică oricum gratis, numai să publice, ba chiar ar fi dispuși să dea ceva ca să-și vadă numele tipărit, vor jubila. Și așa apar tot felul de reviste ilizibile care trăiesc doar pentru că sînt efectiv susținute de cei care publică în ele. Nivelul și așa scăzut al textelor din revistele de cultură va scădea dramatic. Dar... dacă nu sînt bani...

Trecerea în mediul virtual ar elimina cheltuielile de tipar, dar nu ar rezolva problema colaborărilor. Susținerea revistelor din mediul privat ar putea influența conținutul lor: cine va finanța, va pune, poate, anumite condiții privind numele colaboratorilor și direcția revistei.

În orice caz, lucrurile sînt foarte complicate, iar viitorul sună prost.

2 comentarii:

  1. Si veti face compromisuri?(Cu veleitarii).Eu zic sa nu; valoarea nu trebuie sacrificata pentru avantaje materiale.Si daca ne gandim si la faptul ca de-a lungul timpului multe opere de valoare au fost scrise in saracie... Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pune problema de a publica în reviste proaste întreținute de veleitari, nici chiar dacă ar plăti. Niciun scriitor onorabil nu face asta. Dar nici nu am de gînd să public pe gratis altceva decît opere de ficțiune în care cred (adică nu recenzii, reportaje, traduceri - acestea, dacă nu se plătesc le abandonez, nu voi munci degeaba). Mecenatul e acceptabil în condiții de deplină libertate asupra textului (temă și conținut).

      Ștergere

Postări populare

Arhivă blog