luni, 2 iunie 2014

Festivalul „Tudor Arghezi” ediția XXXVI

Am participat în perioada 30 mai - 1 iunie la Festivalul Internaţional de literatură Tudor Arghezi, 2014. A fost ediția a 34-a și a opta de cînd festivalul are caracter internațional. În ceea ce mă privește, am fost director de onoare al festivalului pentru a patra oară. Gazdele de la Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale - Gorj (Director Ion Cepoi, sprijinit de Viorel Surdoiu și Teodor Dălălău și de echipa lor) au făcut tot posibilul să atragă fonduri și să organizeze cît mai bine manifestările. Consider că au reușit pe deplin.

În acordarea premiilor s-au implicat, alături de CJPCT Gorj și Primăria Tîrgu Cărbunești, Uniunea Scriitorilor din România și Institutul Cultural Român ca și Liga Culturală „Fiii Gorjului” și Biblioteca Județeană Gorj.

Festivalul a cuprins un vernisaj de artă plastică (artiști din Bulgaria), un colocviu dedicat operei argheziene, un podium poetic al invitaților și laureaților, lansarea unui album liric cu poezia lui Argehzi în italiană (traducere Eliza Macadan),  vizite la obiective culturale din județul Gorj și Gala de Premiere de la Tîrgu Cărbunești, în prezența primarului localității, dl. Mihai Mazilu, care a conferit titlul de „Cetățean de onoare” marilor laureați. Juriul, prezidat ca de obicei de criticul Gh. Gricurcu, a acordat premii, enumerate mai jos. 

Am fost foarte onorat să pot să rostesc un scurt laudatio pentru distinsul eseist Livius Ciocârlie (despre Marian Drăghici a vorbit Gh. Grigurcu) și bucuros că în palmares s-au înscris Simona Dumitrache „descoperire” a lui Ion Cocora și a mea, poetă îndrumată de Paul Aretzu, acum studentă la Litere, și Marina Popescu, remarcată de mine la „Poșta redacției” a revistei „România literară”. 

Invitații din străinătate au avut memorabile recitaluri poetice în limbile lor materne, traduse în română. 

 
1.                  Premiul Naţional de literatură - OPERA OMNIA, 
pentru scriitori români şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti: Livius Ciocârlie pentru critică și eseu şi Marian Drăghici pentru poezie.  Premii acordate de Uniunea Scriitorilor Bucureşti şi Institutul Cultural Român

2.                  Premiul Tudor Arghezi, pentru Opera Omnia şi titlul de Cetăţean de Onoare, acordate unor scriitori de prestigiu din afara graniţelor ţării:  BALAZS F. ATTILA (Ungaria) şi OGNEAN STAMBOLIEV (Bulgaria).Premiile au fost acordate de CJCPCT Gorj

3.         Premiul OPERA OMNIA atribuit unor scriitori de origine gorjenească, acordat de Liga culturală FIII GORJULUI, Bucureşti, a fost decernat scriitorului MIRCEA BÂRSILĂ.

4.         Premiul OPERA PRIMA (volum de debut în poezie), acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a fost obţinut de Simona Dumitrache din Caracal, volum editat de Editura Palimpsest.

5.         Secţiunea CUVINTE POTRIVITE, pentru volum de poezie în manuscris, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, nu a fost acordat, suma redistribuindu-se la sectiunea Opera Prima ca Premiul special al juriului pentru volum de debut şi a fost obţinut de Gabriel Nicolae Mihăiță din Galați. Volum editat de Editura Charmides.

6.         SECŢIUNEA BILETE DE PAPAGAL, pentru grupaj de poezie - Premiul I, acordat de CJCPCT Gorj, Irina Roxana Georgescu, Constanța.
- Premiul II, acordat de Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” - Marina Popescu, București
- Premiul III, acordat de Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Tg-Cărbuneşti - Vasile Pintilie, Piatra Neamț

7.         SECŢIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, Premiul, 
acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 
a fost obţinut de prof. dr. Ion Simuț
8.         SECŢIUNEA DE PROMOVARE A OPEREI ARGHEZIENE ŞI A FESTIVALULUI,
patru  premii, acordate de CJCPCT Gorj: 
- Peter Waugh (Marea Britanie), 
- Hanane Aad (Liban), 
- Eliza Macadan (Italia), 

- Ivan Kancev (Bulgaria)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog