miercuri, 18 iunie 2014

Funcţionarul destinului la Nottara


Teatrul Nottara prezintă sâmbătă, 21 iunie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera pentru presă a producţiei Funcţionarul destinului de Horia Gârbea, un spectacol de Anca Maria Colţeanu. Muzica originală este semnată de Ovidiu Savu Ioniţă. Cu această ocazie, îi veţi reîntâlni pe Dani Popescu şi pe Dan Bordeianu şi o veţi descoperi, pentru prima dată la Nottara, pe Vali Pena. Vă invităm la o comedie dulce-amăruie despre căsniciile aflate în criză și singurătatea în doi, transpusă într-un spectacol.

Funcţionarul destinului a fost montată în teatrele din România, încă din anii '90 şi a fost apreciată atât de public, cât şi de presa de specialitate. Horia Gârbea este scriitor şi publicist român, autor a peste 32 de volume de literatură. A debutat în anul 1982 cu poezie, apoi şi-a continuat cariera cu proză, teatru, critică literară şi teatrală, eseuri. Ca dramaturg a scris peste zeci de piese, care s-au concretizat scenic în mai mult de 25 de spectacole, în țară și în străinătate.

„Funcţionarul destinului propune o rezolvare ideală a unui context nefericit ajuns la punctul culminant, alimentat fiind de autoizolarea partenerilor dintr-un cuplu. Piesa în sine este semnul de întrebare pus pe intervenţia inexplicabilă a unui personaj bizar, pe care autorul îl numeşte funcţionar al destinului. Temerile individuale ale celor două personaje trimit spectatorul la o introspecţie atentă, obligându-l să se privească în oglindă şi să-şi asume propria proiecţie asupra partenerului de cuplu.” (Anca-Maria Colțeanu)

„Am abordat problema perechii conjugale şi a triunghiului conjugal în mai multe dintre piese: Doamna Bovary sînt ceilalți, Divorț în direct, Cleopatra a șaptea, Funcționarul destinului. Dintre ele, Funcționarul destinului, scrisă în 1992, se referă cel mai direct la criza comunicării între parteneri și la uzura relației, la suspiciunea și nesiguranța ce înstrăinează doi soți, care își văd căsătoria din unghiuri foarte diferite. (...) Cine este „funcționarul destinului”, cei doi nu vor afla niciodată cu certitudine, dar întîmplarea aceasta bizară, de care își vor aminti mereu, îi va determina să se arate toleranți între ei și să rămână împreună.” (Horia Gârbea)

Piesa este o dramă a psihologiei cuplului contemporan și etern, care caută soluția miraculoasă a continuării unei existențe împreună. Fiecare pereche are momentele ei de ruptură, comice cînd se văd dinafară, dar nu toate au șansa de a fi vizitate, la momentul potrivit de „Funcționarul destinului”
Ce se întâmplă atunci când doi soţi îşi văd căsnicia în moduri radical diferite, când aceştia uită de toleranţă şi când apare pericolul ca neînţelegerile lor să degenereze într-o fisură ireparabilă? Există o soluţie miraculoasă pentru a continua împreună? Numai Destinul ştie!


Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti FM, RFI România, AGERPRES, Academia Caţavencu, România Liberă, Observatorul Cultural.Parteneri media online: Sensotv.ro, Yorick.ro, PORT.ro, ZiarulMetropolis.ro, TheEpochTimes.ro, Nonguvernamental.org, BIGCITYLIFE.ro

Pentru spectacolul din 21 iunie se vor pune în vînzare și bilete la agenția teatrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog