miercuri, 1 octombrie 2014

Taxa pe stîlp și taxa pe copac


Pentru a însănătoși bugetul, propun să se perceapă o serioasă taxă pe stîlp și să fie dublată și de o taxă pe copac. Și nu numai pe stîlpii care țin fire electrice – pe orice stîlp. Aceste taxe să fie achitate de stăpînii de cîini dar și de cetățenii care hrănesc cîini care nu sînt ai lor. Căci cîinii nu fac nicio diferență între stîlp și copac și nici între stîlp și stîlp.

De asemenea, o taxă de stîlp/copac, dar mai moderată, să fie percepută și bărbaților adulți și să fie progresivă cu vîrsta. Pentru că se presupune că un bărbat adult se poate folosi de un stîlp sau copac întocmai ca un cîine și tot mai des pe măsură ce înaintează în vîrstă.

Această idee mi-a venit trecînd pe strada cu nume urît Bălteni. Nu numai numele e urît, și ea e urîtă. Dintre toate străzile cartierului meu, unele frumoase, Bălteni e cea mai urîtă. Asta o simt și cîinii care fac pe ea pînă băltește și o seamănă cu excremente. O simt probabil și stăpînii cîinilor care îi duc prioritar pe strada Bălteni ca să o maculeze sistematic. Toți cîinii din Tei sînt scoși din blocuri și aduși la prima oră a zilei pe strada Bălteni. Deși salubrizarea altor străzi e acceptabilă, pe strada Bălteni nimeni nu face curat niciodată. Ca să intre zilnic pe strada Bălteni pentru legitima ușurare, cîinii și stăpînii lor trebuie să parcurgă un labirint printre jaloanele anterioare. Pe strada Bălteni sînt cei mai mulți stîlpi din București și cei mai mulți cîini iubitori de stîlpi din București. Fiind o stradă cam dosnică, bănuiesc că și unii stăpîni de cîini sau chiar stăpîni fără cîini folosesc stîlpii ei. O taxă pe stîlpii din Bălteni ar îmbogăți primăria.

Deși are doar vreo o sută de metri, strada Bălteni e o mină de aur cu condiția de a fi exploatată rațional. Să nu credeți că stăpînii sau cîinii lor și-ar muta locul de răsfăț dacă s-ar pune taxe. Știm de la Pavlov că un cîine, dacă s-a obișnuit cu ceva, nu se mai schimbă ușor. Cîinii sînt fideli stîlpilor favoriți ca și stăpînilor.

Totuși eu aș generaliza taxa pentru toți cei menționați. Și, mai ales aș îndesi copacii (e și ecologic). Iar unde n-ar crește copaci, aș pune stîlpi. Sau măcar stîlpișori, stîlpuleți. Cred că unii au avut deja ideea asta înaintea mea: n-ați văzut Calea Victoriei??

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog