sâmbătă, 11 octombrie 2014

Toamnă frumoasă la Cluj. Festivalul Național de Literatură


  

 La finalul primului recital poetic, la deschiderea Festivalului Național de Literatură de la Cluj, președinta filialei locale a Ununii Scriitorilor și principala organizatoare, doamna Irina Petraș, l-a rugat pe poetul Horia Bădescu să recite cunoscutul său poem „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj” pentru a îmblînzi zeitățile ce se îngrijesc de vreme. Ca urmare, sau doar întîmplător, toate zilele Festivalului, dintre care ultima a coincis cu inaugurarea Tîrgului de Carte Transilvania (ediția a doua, organizator Editura Eikon) au fost fost superbe, cu timp senin și călduros dar și foarte reușite prin conținutul manifestărilor.


Iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, evenimentul a strîns reprezentanţii celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor. 


            În prima zi, după deschiderea festivă și Rondul de gală al scriitorilor invitaţi la care au luat cuvîntul, alături de Irina Petraș, primarul municipiului Cluj și Președintele Uniunii Scriitorilor iar mulți dintre poeți au avut scurte momente lirice, participanții au avut timp să intre în atmosferă, să schimbe cărți și idei iar apoi s-au reunit la un nou recital public la Centrul de Cultură Casino din Parcul Central cu genericul „Microfonul vă aparţine”.
                 
            A doua zi, cei prezenți au putut lua parte la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai scriitorului portughez Antonio Lobo Antunes sau la un tur al Clujului vechi în care le-a fost ghid competent istoricul Lukács Jószef de la revista Apostrof.  A urmat, în Aula Magna a UBB, Colocviul Național: Revistele literare de azi pentru mâine

            În cea de-a treia zi a festivalului, cei aproape 100 de scriitori, localnici și din alte zone ale țării s-au împărțit în echipe care au realizat un „desant” literar în instituții de învățămînt ale Clujului, cu pledoarii pentru literară și recitaluri urmate de discuții cu tinerii cititori, aceasta fiind probabil cea mai importantă manifestare a festivalului, prilejuind contactul direct între autori și publicul juvenil.


În seara acestei ultime zile, s-au produs lansări de carte pe scena Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. Răzvan Voncu și-a lansat volumul O istorie literară a vinului în România  cu degustare de vinuri odată cu vernisajul Salonului de toamnă al scriitorilor plasticieni ai Filialei Cluj a USR. Simultan, criticul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor s-a întîlnit cu studenții la Colegiul de Performanţă Academică. Finalul Festivalului l-a constituit decernarea Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania lui Antonio Lobo Antunes și Marelui Premiu al FestLit Cluj 2014 scriitorului român Gabriel Chifu pentru romanul său Punct și de la capăt. Un premiu special al juriului a revenit eseistului Ştefan Borbély. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog