vineri, 28 noiembrie 2014

Omagiu prietenilor dispăruți: Sorin Preda și Ion Crețu

Am aflat cu mare tristețe, în aceeași zi, ieri, despre încetarea din viață a profesorului universitar și prozatorului Sorin Preda (1951-2014) și a criticului literar Ion Crețu (1942-2014).

Sorin Preda s-a stins chiar alaltăieri, pe neașteptate, tocmai cînd mă pregăteam să plec spre Alexandria unde îl întîlnisem ultima oară la „Zilele Marin Preda” din septembrie. Am avut astfel tristul prilej de a-l evoca la adunarea care a avut loc cu ocazia decernării „Premiilor Revistei Caligraf” în biblioteca județeană ce poartă numele unchiului său, Marin Preda. La solicitarea mea, Președintele Consiliului Județean Teleorman a promis că va institui un premiu care să se atribuie la Festivalul Marin Preda și care să poarte numele lui Sorin Preda, prozator optzecist însemnat și un reputat ziarist, legat de revista „Formula As” la care a lucrat 20 de ani.

Ion Crețu locuia de mai mulți ani la Alba Iulia, păstram legătura prin internet. Am apreciat întotdeauna rubrica lui de recenzii „Lecturi de serviciu”, unde scria despre volume din literatura universală. A fost un critic inteligent, un bun traducător și un om înzestrat cu umor. A publicat și poezie.

Prin dispariția lui Ion Crețu și Sorin Preda, literatura noastră suferă două grele pierderi care se adaugă dureros celei, tot premature, a Corneliei Maria Savu. Se confirmă trist credința populară că oamenii trec la cele veșnice cîte trei dintr-un grup, familie, breaslă.

Ultima mea fotografie cu Sorin Preda - Alexandria, 25 septembrie 2014 în casa unui prieten al lui și al lui Ștefan Mitroi. De la stînga: Sorin Preda, gazda noastră, Ștefan Mitroi, HG

Un comentariu:

  1. Amutim şi noi "pas cu pas" şi pic cu pic, şi o parte din noi, partea cea mai bună care ne ajuta sa fim oameni, atunci când câte un soldat devotat, discret, credincios şi curajos cade la datorie. E si cazul lui Sorin. Domnul sa-l aibă în paza Sa!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog