duminică, 25 ianuarie 2015

În curînd, Luceafărul de dimineață nr. 1/ 2015

În curînd va apărea revista Luceafărul de dimineață, nr. 1/ 2015. Textul central este amplul eseu al lui Dan Cristea despre T. S. Eliot. Tot Dan Cristea scrie Cronica literară despre Istoria... recentă, condensată, a lui Nicolae Manolescu. În Caietul critic semnează recenzii Radu Voinescu (despre Ana-Maria Tupan), Adrian G. Romilă (Cristina Emanuela Dascălu), Felix Nicolau (Șerban Tomșa), Monica Grosu (Dina Hrenciuc), Ana Dobre (Liviu Ioan Stoiciu), Nicoleta Milea (Cezar-Mihai Pârlog), Ioan Holban (George Vulturescu), Simona-Grazia Dima (Simona Sora). 

În paginile de Avanpremiere editoriale se pot citi poeme de Florea Burtan, Corneliu Antoniu, Horia Bădescu, Alexandru Sfârlea și proză de Mihai Maxim, iar pagina de proză găzduiește o povestire de Viorel Dianu. O pagină este dedicată poeților români din Spania: Marius Gîrniță și Eugen Barz.

Istoria literară consemnează prin N. Scurtu corespondență inedită adresată de Lucian Boz, în 1982, de la Sindey, lui Pericle Martinescu. Scurte eseuri despre Bujor Nedelcovici și Rimbaud publică Anastasia Dumitru și Virgil Diaconu. La Vitrina cu cărți, Horia Gârbea prezintă succint zece volume de versuri apărute recent. Pagina intitulată Meridiane este acoperită de un incitant incipit de roman al Magdalenei Brătescu (Israel), iar la Cartea străină, Laura Botușan scrie despre un roman al celui mai recent laureat Nobel, P. Modiano.

Cronici de teatru au Dinu Grigorescu (un text de Yasmina Reza montat de Al. Darie la Bulandra) și Ana-Maria Nistor (Furtuna de Shakespeare la TNB). Călin Stănculescu se referă la ciclul Avangarda românească proiectat de Cinemateca. Dumitru Ungureanu, în rubrica de Rock, recenzează un recent „vinil” (2014) al legendarului Ozzy Osbourne iar la muzică clasică, Costin Tuchilă meditează pe tema muzicii bizantine. Andrea Hedeș semnalează un volum de poezie turcă, Nicolae Coande evenimente culturale trăite pe viu la Viena, iar Ioan Es. Pop un debut pe care mizează: Florentin Sorescu. Adrian Costache se referă la un text al lui Solomon Marcus în rubrica sa dedicată educației școlare și împarte pagina cu Revista revistelor. Nu lipsesc cronica plastică de Iolanda Malamen și cea sportivă pe care Gelu Negrea o dedică Simonei Halep și receptării performanțelor ei.

Acest număr consistent al revistei Luceafărul de dimineață poate fi cumpărat acum și de la oficiile Poștei Române din toată țara la prețul de numai 3 lei! Abonamente se pot încheia tot la Poșta Română.


2 comentarii:

  1. Signalement d'une nouvelle traduction du roumain : Le Collectionneur de sons d'Anton Holban.
    Gratuit sur Kindle pour tous du 31/1 à 10 h au 1/2 et du 6/2 à 10 h au 8/2.
    Cordialement,

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog