duminică, 25 ianuarie 2015

In Memoriam Tudor Opriș (1926-2015)

Colegii din Filialele București ale Uniunii Scriitorilor din România anunță cu adîncă tristețe încetarea din viață a scriitorului Tudor Opriș, la venerabila vîrstă de 88 de ani. Tudor Opriș s-a născut la Bucureşti, la 26 noiembrie 1926, a urmat studii secundare la Colegiul Naţional “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu şi universitare la Facultatea de Litere din Capitală, unde a fost şef de promoţie. Doctor în filologie “Summa cum laude”, a profesat peste 50 de ani în Bucureşti, dintre care peste 40 de ani la colegiile naţionale “Mihai Eminescu” şi “Gheorghe Lazăr”. Din 1947, a fost membru al Societăţii Scriitorilor Români, iar, din 1974, al Uniunii Scriitorilor din România.

            Numele lui Tudor Opriș rămîne legat de Cenaclul Săgetătorul și de îndrumarea talentelor literare afirmate la vîrsta școlară, numeroși scriitori de azi fiind membri ai Cenaclului Săgetătorul sau participînd la acțiuni culturale inițiate de profesorul Opriș. Deși a profesat în domeniul limbilor străine, Tudor Opriș avea vaste cunoștințe de biologie și geografie, domenii în care a publicat zeci de volume de popularizare adresate copiilor și adolescenților. A fost autorul care a „vîndut” un număr enorm de cărți cu semnătura sa, tirajele totalizînd milioane de exmplare, pe primul loc fiind succintul volum „Printre uriași și pitici” (superlative din zoologie și botanică)

A cunoscut încă din liceu aprecierea şi îndrumările lui George Bacovia, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Romulus Vulcănescu, iar în timpul studenţiei, preţuirea şi încrederea profesorilor George Călinescu, Tudor Vianu şi Ovidiu Papadima. Din păcate a publicat prea puține memorii legate de aceste personalități. A fost primul istoriograf al revistelor şcolare (apărute în România cu începere din 1834) şi al debutului şcolar al scriitorilor români din 1820 până în anul 2000.

Tudor Opriș a cunoscut și îndrumat cu entuziasm în cariera literară incipientă mii de elevi, păstrîndu-i pe mai toți în memoria sa fabuloasă. În anul 2014 i s-a decernat Premiul Opera Omnia al Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret a USR, uniune în care a activat vreme de 40 de ani.


Prin dispariția lui Tudor Opriș, mișcarea literară din România, literatura pentru tineret și literatura autorilor de vîrstă școlară suferă o grea, ireparabilă pierdere. 

Un comentariu:

  1. Am primit acum cateva minute in SUA tristea veste ce D-l Prof. Tudo Opris a incetat din viata. Va rog transmiteti D-nei Opris condoleantele mele cele mai sincere. Consider moartea D-lui Prof. o pierdere ca si cand el ar fi fost parte din familia mea. Voi incerca sa mai postez un comentariu de natura personala, in memoriam, cat se poate de curand...
    Prof. Univ. Dr. Arhitect Livio Dimitriu, Pratt Institute, SUA (e-mail: usainst@gmail.com ; face book Livio Dimitriu)

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog